HUM by NIGHT

HUMANITIES by NIGHT

Humanities dersi, her yıl mühendislik, işletme, ekonomi, edebiyat, fizik, kimya, psikoloji gibi pek çok farklı bölümden bini aşkın öğrencinin aldığı Boğaziçi’nin en geniş katılımlı kitle dersi. Bugüne kadar binlerce öğrencinin analitik düşünme, eleştirel ve disiplinler arası bakma, büyük resmi görme becerilerini geliştirmiş ve hayatında iz bırakmış bir Boğaziçi değeri. Ülkemizin içinden geçmekte olduğu kültürel, sosyal, politik ve ekonomik ortamda bu dersin mümkün olduğunca fazla genç beyinde bir iz bırakmasını gelecek adına çok önemsemek gerekiyor.

İlk defa 1957’de Robert Kolej döneminde açılan, kaynak yetersizliği sebebiyle zaman zaman kesintilere uğrayan dersler bugün bir kez daha kaynak sıkıntısı yaşıyor. Bu noktada Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi ve Boğaziçi Üniversitesi Humanities Programı Koordinasyon Birimi işbirliğiyle farklı disiplinlerden konuşmacıların katılıp belirli bir tema çerçevesinde tartıştıkları, katılımcıların da sorularıyla tartışmalara dahil oldukları 'Humanities by Night' etkinliği Humanities derslerinin  devamlılığı için mükemmel bir fırsat oluşturuyor.

 

 

 

HUM by Night Vol. IV: TUTKU

29 MAYIS 2019

Boğaziçi Üniversitesi Humanities Koordinatörlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi (BUİM), ortak projeleri HUM by Night'ın 4. buluşmasında iş insanı ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç ile Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü profesörü Cemal Kafadar’ı ağırlıyor. Bu seferki konumuz “Tutku”. Tutku olgusunu taraftar olmak, aidiyet kavramı ve bağlılık konuları çerçevesinde tartışacağız. Konuşmacılarımız spora olan bağlılığın ve taraftarlığın Bizans’tan bugüne uzanan tarihsel sürecini ele alacak, günümüzde taraftarlığın bireysel ve toplumsal boyutlarını, geçirdiği evreleri irdeleyecek. Taraf olmanın psikolojisi nedir? Tarihte taraftarlık ne gibi şekillerde tezahür etmiştir? Ne sonuçlar doğurmuştur? Taraf olmak ve taraf tutmak bir çatışma unsuru mudur yoksa dayanışma mı? Taraftar kültürünün kendine özgü dili, mekanı ve alışkanlıkları var mıdır? Bu ve bunun gibi birçok sorumuzu konuşup tartışacağımız HUM by Night Vol. IV’e sizleri bekliyoruz.

 

29 Mayıs 2019 Çarşamba / 21.00 

(Kapılar 20.00'de açılacak, fuayede yiyecek-içecek satışı olacaktır) 

Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Hall (BTS)

BİLET: buim.org/humbynight

Sorularınız ve öğrenci askıda bileti talep etmek için:

humbynight@gmail.com

 

Humanities by Night etkinliğinin tüm geliri Boğaziçi Üniversitesi Humanities Programı'na aktarılacaktır.

 

Geçmiş etkinliklerimiz,

Hum by Night Vol. I Marriage – 27 Şubat 2018

Moderatörlüğünü Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nden Dr. Emine Fişek’in üstlendiği ilk etkinliğimizde “evlilik” teması ünivesitemiz öğretim üyelerinin anlatımıyla yepyeni açılardan tartışıldı.

Humanities programı eski öğretim görevlilerinden Dr. Patricia Lawler, Ödipal Sözleşme: Bağımsız Güç ve Babanın Egemenliği konusunu ele alırken; Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünden Dr. Başak Demirhan, Jane Eyre Örneği üzerinden “Evlilik asla sadece evlilik değildir” algısını tartıştı ve son olarak da Humanities Dersleri Koordinatörü Dr. Leyla Kayhan Elbirlik evlilik konusunu Osmanlı Dönemi’nde Evlilik ve Boşanma başlığıyla ele aldı.

Hum by Night Vol. II Fiskos – 8 Mayıs 2018

Hum by Night’ın ikinci buluşmasında fiskos, dedikodu, söylenti olgusu farklı disiplinler çerçevesinde tartışıldı. Bu buluşmamızda kulaktan kulağa yayılırken değişen/değiştirilen bilginin kişiler, olaylar, kurumlar hakkındaki yargılarımızı, kişisel ve toplumsal ilişkilerimizi ve hatta satın alma kararlarımızı, ekonomileri nasıl etkilediği konuşuldu.

Moderatörlüğünü Humanities programı eski öğretim görevlilerinden Dr. Ekin Tuşalp Atiyas’ın üstlendiği etkinliğimizde Çocuk Ergen ve Erişkin Psikiyatristi Prof. Dr. Yankı Yazgan, yazar Sema Kaygusuz ve ekonomist Prof. Dr. Fikret Adaman dedikodu konusunu kendi alanları içerisinde ele aldı.

Hum by Night vol. III Erkeklik – 14 Aralık 2018

Hum by Night III’de “erkeklik” olgusu sadece toplumsal cinsiyet boyutundan değil, iktidar ve erk ekseni üzerinden tartışıldı. Erkeklik kavramını parantez içine alınarak, bir psikiyatr ve psikomitoloji uzmanı, bir sanatçı-aktivist, ve bir edebiyat tarihçisinin gözünden incelendi.

Moderatörlüğünü Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden Dr. Olcay Akyıldız’ın üstlendiği etkinliğimizde konuşmacılarımız Prof. Dr. Mehmet Bilgin Saydam, Doç. Dr. Selim Sırrı Kuru ve oyuncu-aktivist Deniz Türkali tarafından erkeklik kavramının günümüzde toplum yaşantısına etkilerini hikayeler, mitler ve anılar eşliğinde tartışıldı.

*

Gelecek etkinliklerimiz için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor, bizi takipte kalın!